Chemistry Part 2-law of conservation of energy

 Graded Assignment
SCI303B: Chemistry | Unit 4 | Lesson 8: Mid-Unit Test

Name:Date:

Graded Assignment

Mid-Unit Test, Part 2

Answer the questions below. Unless otherwise instructed, you may use a scientific calculator and refer to the periodic table in the Chemistry: Problems and Solutions book for this test.

(5 points)

Score

1. Describe what happens when two substances at different temperatures come into contact. Describe how the law of conservation of energy applies to this system.

Answer:

(8 points)

Score

2. You used a calorimeter in the Heat Transfer lab. Explain how the calorimeter works, and how you can calculate the heat given off or absorbed by the reaction being studied.

Answer:

(8 points)

Score

3. A calorimeter contains 500 g of water at 25°C. You place a hand warmer containing 100 g of liquid sodium acetate (NaAC) inside the calorimeter. When the sodium acetate finishes crystallizing, the temperature of the water inside the calorimeter is 32.2°C. The specific heat of water is
4.18 J/g-°C. What is the enthalpy of fusion (ΔHf) of the sodium acetate? Show your work.

Answer:

Your Score___ of 21

 Graded Assignment
SCI303B: Chemistry | Unit 3 | Lesson 11: Unit Test

Name:Date:

Graded Assignment

Unit Test, Part 2

Answer the questions below. You may use a scientific calculator for this test. When you have finished, submit this assignment to your teacher by the due date for full credit.

(5 points)

Score

1. Explain what is in a buffer. Discuss the function of a buffer. How will pH change when small amounts of acids or bases are added to the buffer solution?

Answer:

(5 points)

Score

2. Cooks use baking soda to make cakes light and fluffy. You might have used baking soda yourself. Baking soda is NaHCO3. A 0.1 M solution of baking soda in water has a [H+] of about 4.0 × 10–9. (You may prefer to think of the hydronium ion concentration, [H3O+], as 4.0 × 10–9.) Write the formula for the calculation of pH, and then show each step as you calculate the pH of a 0.1 M solution of baking soda.

Answer:

(5 points)

Score

3. Before tackling this problem, be sure you know how to find the antilog of a number using a scientific calculator.

A solution has a pH of 5.4. Write the formula you will use to calculate the [H+] and then show all your work leading to the determination of [H+].

Answer:

Your Score___ of 15

 Graded Assignment
SCI303B: Chemistry | Unit 9 | Lesson 4: Semester Test

Name:Date:

Graded Assignment

Semester Test, Part 2

Answer the questions below. When you have finished, submit this assignment to your teacher by the due date for full credit.

(5 points)

Score

1. What is Charles’s law?

· State the definition of the law in words.

· What are the assumptions of Charles’s law?

· Write mathematical equations that represent the law.

· What can you do with Charles’s law?

· Using a gas-filled balloon as an example, describe what happens to the gas molecules that behave according to Charles’s law.

Answer:

(5 points)

Score

2. Draw a structural formula for 3,4-hexene (C6H12), which has a double bond between the number 3 and 4 carbons in the chain. What class of compound is it, and what feature distinguishes it as that class?

Answer:

(5 points)

Score

3. Besides the major types of radioactive decay, there are two others: positron emission and electron capture.

· Compare and contrast positrons with electrons.

· Explain how positron emission works and how it causes transmutations.

· Explain how electron capture works and how it causes transmutations.

· Compare the transmutations caused by positron emissions and electron capture.

Answer:

Score

(5 points)

4. A calorimeter contains 500 g of water at 25°C. You place a hand warmer containing 200 g of liquid sodium acetate inside the calorimeter. When the sodium acetate finishes crystallizing, the temperature of the water inside the calorimeter is 39.4°C. The specific heat of water is 4.18 J/g-°C. What is the enthalpy of fusion (Hf) of the sodium acetate? (Show your work.) Where necessary, use q = mHf.

Answer:

Your Score___ of 20

.

Order a unique copy of this paper
(550 words)

Approximate price: $22